Împreună pentru Mateo!

Mateo este un copil în vârstă de 8 ani, din Cugir. Din cauza unor leziuni cerebrale, Mateo se află în incapacitatea de a se dezvolta normal. Cu toate că la naștere copilul părea sănătos, iar sarcina a fost una fără probleme, părinții și-au dat seama după un an de zile că micuțul nu se dezvoltă normal, că prezintă tulburări de mobilitate și crize epileptice. Diagnosticul pus de medici a fost unul implacabil: paralizie cerebrală mixtă – tetrapareză spastică predominant pe elemente extrapiramidale de tip distonic. Practic, copilul nu își poate ține capul ridicat, iar poziția șezând este imposibilă pentru el. Acestui diagnostic i s-au mai adăugat alte șapte, printre care epilepsie simptomatică, retard neuropsihic, tulburări de vedere cu strabism, ectopie testiculară.

Tratamentele pe care le urmează copilul sunt foarte costisitoare, iar dacă nu se păstrează constanța acestora, starea lui regresează. Mateo are nevoie de echipamente speciale pentru a se putea deplasa (scaun special cu rotile, orteze, încălțăminte specială), iar din cauză că este în creștere acestea trebuie schimbate periodic. În prezent, copilul urmează în mod constant un program de recuperare la Centrul de Recuperare Arnsberg din

Mateo a suferit de-a lungul anilor multiple intervenții chirurgicale, iar cu tratamente de recuperare constante, deprinderile lui motrice s-au mai îmbunătățit. În urma operației la liga­ment, copilul poate acum să pășească dacă este susținut. Orice intervenție poate fi făcută doar cu anestezie totală din cauza stării lui, iar crizele epileptice nu prea permit să fie făcute mai multe anestezii pe an deoarece toată evoluția lui poate regresa. De vorbit vorbește destul de rău, dar vorbește. De un an vorbește mai bine, rezultat al lecțiilor de logopedie. Acest progres pune în discuție o operație pe coloană pentru a putea să meargă mai bine, intervenție ce poate fi făcută doar în afara țării (părinții s-au interesat și au aflat de un caz asemănător din România, operat cu succes în SUA). În momentul de față, asociația “Ține de tine!” a trimis RMN-ul copilului unui doctor din Germania și așteaptă un răspuns.

Până atunci, Mateo are nevoie de ajutor pentru a putea continua tratamentul, fără de care starea lui ar putea intra în regresie. Totodată, are nevoie de echipamente speciale, urgente fiindu-i încălțămintea specială și ortezele ce-i atenuează durerea și disconfortul.

Alături de Mateo se zbat pentru o viață cu mai puțină durere: tata, mama și o soră, liceană. Sprijin constant îi sunt tatăl și bunicii lui (care până acum s-au implicat foarte mult în recuperarea lui, dar acum, fiind în vârstă, este mai dificil). Locuiesc toți într-o casă pe care acum o renovează singur tatăl băiatului, pentru a-i crea condiții. Părinții lui Mateo au lucrat o perioadă în străinătate și aveau un apartament, dar l-au vândut pentru a putea să acopere toate cheltuielile impuse de tratamentul băiatului.

Tatăl lui Mateo nu cerea nici acum, după 8 ani, ajutor, dar vede că acesta are din ce în ce mai multă nevoie de el. Copilul este mai mare acum și echipamentele sunt din ce în ce mai scumpe și mai multe (o dată la 2 ani trebuie schimbate).

Deocamdată, le este alături tânăra asociație “Ține de tine” din Cugir, condusă de Alin Teodorescu, profesor de religie la Colegiul Național “David Prodan”. Acesta, împreună cu foştii elevi ai liceului, a decis să se implice și să-l ajute pe Mateo, declanșând o campanie umanitară de strângere de fonduri. La începutul lunii mai, membrii asociației vor organiza o cursă pe biciclete, la care doritori se pot încrie contra unei sume modice de minim 10 lei. Membrii asociației vor purta tricouri cu îndemnul “Ajută-l pe Mateo”, precum și urne în care cugirenii vor putea face donații. Totodată, vor fi comunicate conturile în care cei ce doresc să-l ajute pe copil să o poată face prin donaţii financiare direct:

IBAN Lei: RO70BRDE010SV47127240100

IBAN Euro: RO04BRDE010SV47127590100

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.